Slaaptipszzz
Slaaptipszzz

Slaaptipszzz

Welkom bij de slaaptips van Bosch Bedding! Je hebt ze waarschijnlijk wel langs zien komen op onze FacebookInstagram of je bent gewoon op zoek naar tips voor een betere nachtrust.

Zoek dan niet verder, je bent op het juiste adres. In deze blog brengen wij jou wekelijks op de hoogte van de beste slaaptips en geven we antwoord op vragen zoals: Hoe kan ik het makkelijkst in slaap komen? of Wat heeft effect op mijn nachtrust?. Want laten we nou eerlijk zijn, fijn uitgerust wakker worden, is toch het lekkerste wat er is.

We brengen ongeveer eenderde van ons leven door in bed, de gemiddelde mens slaapt namelijk 8 uur per nacht. Met de volgende tips zullen wij jou nachten als nooit tevoren laten voelen.

Slaaptip 1: Kijk uit met cafeïne😱

Cafeïne heeft natuurlijk verschillende werkingen en heeft invloed op verschillende onderdelen van het lichaam. Zo kan cafeïne er voor zorgen dat je prestaties bevorderd worden, dit kan in sommige gevallen in de slaapkamer prima van pas komen.

Wat ook algemeen bekend is over cafeïne, is natuurlijke de opwekkende werking. Dit is natuurlijk juist niet wat je wilt vlak voor het slapen gaan. Het schijnt zelfs dat de opwekkende werking van cafeïne tot 5 uur na inname nog effect kan hebben.

Hier volgt dan ook onze eerste slaaptip: Kijk uit met cafeïne. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Iedereen weet eigenlijk wel dat je beter geen koffie kan drinken voor het slapen gaan. Mocht je toch trek hebben in een bakje koffie, ga dan voor een decafé variant. Wat ook algemeen bekend is, energie drankjes zitten vol met cafeïne. Laat in de avonduren voor een optimale nachtrust de energie drankjes links liggen. Wat men vaak doet, om koffie te vermijden, is het drinken van thee in de avonduren. Dit lijkt een goede vervanging, met de nadruk op ‘lijkt’. In veel verschillende soorten thee zit namelijk ook cafeïne, bijvoorbeeld zwarte of groene thee.

Kortom, let in de avonduren goed op wat je drinkt en garandeer jezelf van een verbeterde nachtrust.

Slaaptip 2: Ritme, Ritme, Ritme 😴

We hebben er allemaal wel eens last van, moeilijk in slaap kunnen komen in de avond of ’s ochtends om 4 uur klaarwakker zijn. Niet heel fijn natuurlijk, maar wat kan je er nou het beste tegen doen??

Het verschilt uiteraard per lichaam en per persoon ;). Het belangrijkste is om er voor jezelf achter te komen hoeveel uren nachtrust jouw lichaam nodig heeft. Waar sommige nachtbrakers genoeg hebben aan 4 uur slaap (dit is echt uitzonderlijk en geldt voor maar 1% van de mensen), zijn sommige slaapkoppen na 10 uur nog steeds niet uitgeslapen. Gemiddeld heeft een volwassen man of vrouw aan 7/9 uur genoeg slaap om fit en uitgerust aan de dag te beginnen.

Je hoort ook wel vaker mensen zeggen: “Ik ga van het weekend wel mijn slaap inhalen”. Kan dit eigenlijk wel? Bestaat er zoiets als het inhalen van je slaap? Het antwoord hierop is Ja en Nee. Het feit dat je je gemiste slaap doordeweeks, in het weekend kan inhalen, dat is een fabel. De slaap die je hebt gemist door de week ben je dus eigenlijk kwijt. Het is wel zo dat je lichaam, na een mindere nacht, de volgende nacht extra ‘goed’ slaapt. Je lichaam komt in een diepere slaap, waardoor je eigenlijk beter uitrust en dus de volgende dag uitgeslapen wakker wordt.

Om terug te komen bij de daadwerkelijke tip, probeer een goed slaapritme te vinden. Ga elke avond rond hetzelfde tijdstip slapen, hierdoor raakt je lichaam gewend aan dit tijdstip waardoor je makkelijk in slaap komt. Probeer ook weer de elke ochtend rond hetzelfde tijdstip op te staan, tuurlijk kan je af en toe wel uitslapen, maar probeer door de weeks bijvoorbeeld telkens om 7 uur de wekker te zetten.

Slaaptip 3: Wees niet alleen het zonnetje IN huis 🌞

Hoewel het natuurlijk hartstikke goed klinkt en iedereen het wel wil zijn: Het zonnetje in huis, is vooral het laatste gedeelte niet altijd bevordelijk voor je slaap. De hele dag in huis zitten en geen buitenlucht zien is namelijk funest voor je nachtrust.

De mens bestaat natuurlijk al een flinke periode en heeft veel dingen meegemaakt. Vroeger bestonden er natuurlijk helemaal geen wekkers en werd men wakker door de opkomende zon en nog steeds werkt ons lichaam volgens de biologische klok. Deze biologische klok is goed te programmeren en dit zal ook zeker helpen om ‘s nachts beter te slapen.

Tegenwoordig gaat het leven allemaal heel snel, onze wekker gaat, je stapt in de auto naar kantoor om vervolgens om 5 uur weer in de auto naar huis te rijden. Wat valt op in deze routine? Juist, alles is binnen, van huis de auto in naar kantoor en weer naar huis.

Dan komen we nu bij de slaaptip, probeer door de dag heen ongeveer 30 tot 60 minuten zonlicht te zien of in ieder geval buiten te komen. De voorkeur gaat hierbij naar ‘s ochtends, maar in ieder geval door de dag heen. Eet bijvoorbeeld je lunch buiten in plaats van in de kantine, of loop lekker een rondje in je pauze. Dit zal allemaal bijdragen aan een betere nachtrust en dus uitgeruster wakker worden.

Slaaptip 4: Luister naar je lichaam👂

Het klinkt misschien een beetje vaag en zweverig, maar je eigen lichaam heeft vaak wel gelijk. Je lichaam kent jou natuurlijk als allerbeste en je moet er hierom goed naar luisteren. Ieder lichaam is anders en daarom heeft elk persoon unieke wensen tijdens de nachtrust. Heb je bijvoorbeeld rugklachten, overweeg dan wellicht iets aan jouw bed te veranderen.

Ruim 2 miljoen mensen in Nederland hebben last van nek- en/of rugklachten. Dit vind ik een schokkend hoog aantal wat in sommige gevallen redelijk makkelijk verholpen kan worden. Tuurlijk is een aantal gevallen chronisch en extreme rugpijn door zwaar werk bijvoorbeeld, maar ook in een flink deel van de gevallen is het te verwijten aan slecht slaapcomfort.

Kijk eens naar je eigen bed bijvoorbeeld, kraakt deze? Heb je een doorgezakt matras met een kuil? Dit zijn tekenen dat jouw bed aan vervanging toe is. Dan is er nog de vraag: “Welk comfort past het beste bij mij?”. Om hierachter te komen staan onze slaapexperts voor je klaar in één van onze showrooms. Verder voorzien we je graag van advies met onze blogs over het juiste slaapcomfort. Je kunt ook altijd een kijkje nemen in het assortiment boxsprings, matrassen op topmatrassen.

Kortom, luister naar wat jouw lichaam zegt en aanvoelt om ervoor te zorgen dat jij ‘s nachts het lekkerst slaapt!

Slaaptip 5: Nieuw likje verf?

Het klinkt misschien een beetje gek, een nieuw likje verf? Hoe kan verf nou invloed hebben op jouw nachtrust? Uit onderzoek blijkt echter dat de kleur van jouw kamer wel degelijk invloed heeft op jouw slaap. In de slaaptip van deze week behandel ik dit en zal ik je voorzien van de voordelen van verschillende kleuren in de slaapkamer.

Wil jij ervoor zorgen dat je ‘s nachts heerlijke lange nachten maakt en het beste slaapt, zorg dan voor een blauwe slaapkamer. Uit onderzoek is gebleken dat het niet alleen goed is voor een langere slaap, maar het zou ook bloeddruk kunnen verlagen.  Het blijkt dat personen met een blauwe slaapkamer 8 uur gemiddeld per nacht slapen en positief en gelukkig ontwaken.

De kleur die staat voor luxe en comfort is zilver. Denk er eens aan: een mooie kamer met zilveren muren en hierbinnen een mooi groot en royaal bed. Dit is toch pure luxe en comfort. Tevens slapen personen met een zilveren muur gemiddeld ruim 7,5 uur. Bij Bosch Bedding hebben we ook mooie boxsprings die precies hierbij passen. Bekijk het assortiment Royal boxsprings.

Kortom, heb je een slechte nachtrust? Overweeg dan eens om je kamer te voorzien van een nieuw likje verf ;).

Slaaptip 6: Zorg voor het juiste slaapklimaat

Wat is er nou lekkerder dan ‘s avonds je bed in te gaan en lekker onder je dikke warme dekens te liggen? De meeste mensen vinden een warm bed vaak het lekkerst, maar dit is niet altijd het gunstigst voor je nachtrust. Er is namelijk zoiets als het ideale slaapklimaat en dit zal ik uitleggen.

Om te beginnen is de temperatuur in jouw slaapkamer een essentieel punt om rekening mee te houden. Je hoort altijd veel verschillende geluiden, sommige mensen hebben de verwarming aan en slapen in een warme kamer, waar anderen het liefst een zo koud mogelijke kamer hebben. Een interessant punt om te onderzoeken, is er wel iets als de ideale temperatuur?
Als je in slaap valt dan zal je lichaamstemperatuur iets dalen, dit zorgt ervoor dat je slaaphormoon gestimuleerd wordt. Wanneer je dus op een te warme kamer slaapt of een te warm deken hebt, zal het langer duren voordat je lichaamstemperatuur daalt en dus ook langer voordat je in slaap valt. Een te koude kamer, weten we allemaal, is ook niet lekker om in te liggen. Niemand houdt ervan om rillend in bed te liggen en we weten allemaal hoe irritant die koude voetjes van je partner zijn 😉

Uit onderzoek is gebleken dat voor een ideale nachtrust en het snelst in slaap vallen een temperatuur tussen de 15 en 18 graden ideaal is. Dat is dus iets frisser dan dat het standaard in de meeste huizen is. Een tip hierbij is dan ook om voor het slapen gaan even het raam open te zetten en in de nacht op een kiertje te houden. Dit zorgt ook voor extra zuurstof en frisse lucht in de kamer wat ook weer bijdraagt aan een betere nachtrust.

Slaaptip 7: Pas op met alcohol

Het is een bekend fenomeen wat veel mensen vaak zeggen: “Neem lekker een borrel, dan slaap je lekker”. Het gaat dan over het welbekende slaapmutsje, dit lijkt misschien lekker en te werken. Ga zelf maar na, wanneer je een lekker drankje op hebt slaap je altijd gelijk. Ga dan nog eens verder na, je staat altijd moe op na een avondje drinken. Hoe kan dit dan?

Het is een feit dat je door een glaasje alcohol sneller in slaap valt, dit is natuurlijk fijn. Aan de andere kant neemt de kwaliteit van de slaap wel erg af wat juist het belangrijkste is. Je slaapt een stuk minder diep waardoor het lichaam minder goed uitrust en je dus moe wakker kan worden. Hiernaast is een ander effect van alcohol dat het je lichaam uitdroogt. Het gevolg hiervan is dat je vaker naar de wc moet en je dus vaker wakker wordt in de nacht. Het laatste negatieve punt is dat alcohol een verslavende werking heeft. Het kan voorkomen dat je gaat denken dat je niet meer kan slapen zonder het welbekende slaapmutsje wat natuurlijk al helemaal niet goed is.

Kortom is het, voor een goede nachtrust, belangrijk dat je oplet met alcohol voor het slapen. Je kunt prima een wijntje bij het eten drinken, maar probeer vlak voor het slapen gaan geen alcohol te nuttigen.

Slaaptip 8: Hoe donkerder hoe beter

Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen vinden het fijn om bijvoorbeeld met een lichtje of gordijnen open te slapen. Zoals in de vorige tip is besproken, is het slapen met een open raam goed voor de nachtrust. Het is daarentegen wel beter om de gordijnen goed dicht te houden.

Het licht heeft veel invloed op ons natuurlijke slaapritme. Van nature werkt ons lichaam natuurlijk overdag als het licht is en slapen we in de nacht als het donker is.  Licht zorgt ervoor dat ons lichaam een waakhormoon aanmaakt waardoor je slechter slaapt.

De volgende tip is dan ook dat je jouw kamer zo goed mogelijk moet verduisteren. Hoe donkerder hoe beter!

Slaaptip 9: Doe elke avond hetzelfde

Je zult misschien denken: “Elke avond hetzelfde doen is toch saai?”. Dat is het natuurlijk ook een beetje en voor een goede nachtrust hoef je heus niet elke avond dezelfde invulling te geven. Als je elke avond een uur tv kijkt en daarna een uur puzzelt, ben je er ook na 5 dagen klaar mee. Dit begrijp ik natuurlijk ook en dit is dan ook niet de slaaptip die ik bedoel.

Wij als mens zijn natuurlijk ook dieren en soms wordt de mens ook een kudde dier genoemd. Dit komt omdat we makkelijk dingen volgen en gewenning fijn voelt. Zo is ons lichaam dan ook gebouwd, alles draait om gewenning. Wanneer we iets vaak doen, voelt het als gewoon en voelt het fijn.

Dit is dan ook de slaaptip, probeer vlak voor het slapen een eigen ritueel te creëren. Hier zal je lichaam aan wennen en automatisch in een soort van slaapmodus raken. Houdt dit voor een periode van minimaal 2 weken aan zodat je lichaam er aan kan wennen en vervolgens makkelijker in slaap komt.

Hier heb ik nog een lijstje met een aantal ideeën voor in jouw slaapritueel:

  • Ga mediteren.
  • Lees een paar minuten voor het slapen. (Uiteraard niet op een scherm ;))
  • Geluiden helpen vaak ook dus luister naar ontspannende muziek.
  • Doe een aantal ademhalings- en/of ontspanningsoefeningen.

Slaaptip 10: Zorg voor voldoende beweging

Veel beweging kan zowel een negatief effect als een positief effect hebben op jouw slaap. Het verschilt natuurlijk ook per persoon. Je merkt het zelf wel eens, na een harde workout, ben je soms helemaal afgepeigerd. Dit terwijl je de andere keer juist vol energie zit.

Voldoende beweging is zeker goed voor je slaapritme, regelmatige beweging is bevordelijk voor je slaapkwaliteit. Probeer overdag veel te bewegen, ga bijvoorbeeld voor een lekkere wandeling in je pauze. Duik voor of na werk lekker een uurtje de sportschool in.

Aan de andere kant kan sporten of te veel beweging een negatief effect hebben op jouw slaap. Na het sporten is je lichaam namelijk vaak nog onrustig waardoor deze moeilijk in een diepe slaap kan komen. Probeer 2 tot 4 uur voordat je gaat slapen niet te sporten. Hierdoor raakt je lichaam in rust en zal je makkelijker in slaap vallen.

Slaaptip 11: Frisse lucht is belangrijk

Het klikt misschien logisch of voor de hand liggend, we hebben natuurlijk zuurstof nodig om in leven te blijven. Voldoende zuurstof en frisse lucht is belangrijk in de slaapkamer.

Stap 1 hierbij is: lucht je bed. Het is belangrijk dat je jouw bed laat luchten nadat je er een warme nacht in hebt gehad. Sla daarom altijd wanneer je opstaat even je bed open. Het liefst hierbij ook even je raam open, maar als je bijvoorbeeld vroeg naar werk moet, is openslaan alleen ook voldoende.

De tweede stap hierbij is dat je, voor het slapen het beste even je raam kan openzetten. Hierdoor voorzie je jouw kamer van verse lucht en voldoende zuurstof, dit is beide bevordelijk voor je nachtrust. Mocht het niet te veel overlast veroorzaken, laat dan je raam in de nacht ook op een kier staan. Ik zeg hierbij specifiek: “Mits het geen overlast veroorzaakt.”. Veel geluid is namelijk niet goed en werkt dan ook averechts.

Zorg er dus voor dat je voor het slapen gaan in een fris bed ligt in een frisse kamer.

Slaaptip 12: Eet niet voor het slapen

Iedereen kent wel het gevoel van ‘s avonds op de bank tv kijken en de voorraadkast die je dan roept. Hoe lekker is het ook, een pak koekjes wegeten of lekker met een zak chips op schoot. Het water loopt je misschien wel al in de mond, maar is dit wel goed voor je nachtrust?

Je voelt het wellicht al aankomen, dit is zeker niet bevordelijk voor je nachtrust. In veel van zulke snacks zit suiker en vet. Van deze stoffen is natuurlijk bekend dat het dient als brandstof voor het lichaam en je dan ook veel energie geeft. Dit kan ervoor zorgen dat je onrustig wordt en dus ook minder goed in slaap kan komen.

Voor de beste nachtrust adviseer ik dan ook om suikerhoudende en vette snacks niet vlak voor het slapen te nuttigen.

Slaaptip 13: Eet dit juist wel voor het slapen

In de vorige tip heb ik het gehad over wat je beter niet kunt eten voor het slapen. Uiteraard zijn er ook juist etenswaren die je slaap bevorderen.

Het hormoon dat ervoor zorgt dat je moe wordt, Melatonine, zit in veel verschillende etenswaren. Voorbeelden van zulke producten, die je ook lekker even op de bank kan snacken, zijn walnoten of amandelen. Dit is natuurlijk winwin, en het is lekker en je zal er makkelijker door in slaap vallen. In veel fruit zit dit hormoon ook, neem bijvoorbeeld een banaan voor het slapen of pak een bakje met kersen.

Kortom er zijn genoeg producten die je kunt eten om jouw slaap te bevorderen.