Hoelang gaat een boxspring mee en hoe weet je of je een nieuwe boxspring nodig hebt?

Hoelang gaat een boxspring mee en hoe weet je of je een nieuwe boxspring nodig hebt?

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Een goed bed en een goed matras spelen hier een centrale rol in. Boxsprings dragen vanwege hun hoge comfort en uitstekende ondersteuning bij aan een goede nachtrust, maar net als andere gebruiksvoorwerpen hebben ook boxsprings niet het eeuwige leven. In deze blog kijken we naar hoelang een boxspring meegaat, hoe je herkent wanneer het tijd is om het bed of het matras te vervangen en geven we een aantal handige tips om de levensduur van je boxspring te verlengen.

De gemiddelde levensduur van een boxspring

De levensduur van een boxspring kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het materiaalgebruik, de kwaliteit van de constructie en de intensiteit van het gebruik. Hierbij moeten we ook rekening houden met het feit dat boxsprings uit meerdere onderdelen bestaan. Sommige onderdelen gaan simpelweg minder lang mee dan anderen: daar waar een matras zo’n 5 tot 10 jaar meegaat, kan een onderstel wel 20 tot 25 jaar meegaan. In onze ervaring gaat een boxspring gemiddeld zo’n zo’n 15 tot 20 jaar mee. Gebruik je ook een topper, dan is deze wat eerder aan vervanging toe: doorgaans na 5 tot 7 jaar al.

Wanneer is een nieuwe boxspring nodig?

Herkennen dat je boxspring aan vervanging toe is, is helaas gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ten eerste is het belangrijk om onderscheid te maken tussen het matras en het onderstel van de boxspring. Het matras gaat nu eenmaal minder lang mee en zal dus ook eerder vervangen moeten worden. Dit is bijvoorbeeld te herkennen aan put of kuilvorming, vieze vlekken en een slechtere nachtrust. Is de boxspring zelf versleten, dan herken je dit aan de volgende signalen:

  • Zichtbare slijtage, bijvoorbeeld aan de bekleding
  • Kraken of piepen bij elke beweging
  • Voelbare veren – de veren in de boxspring zijn voelbaar door het matras heen
  • Meer last van allergische reacties – dit is indicatief voor een ophoping van stofmijten en andere allergenen
  • Pijn tijdens en na het slapen, bijvoorbeeld in de rug of nek

Hoe belangrijk is het om je boxspring te vervangen?

Stel je boxspring is aan het eind van zijn levensduur en vertoont inderdaad bovenstaande signalen – is het dan écht belangrijk om je boxspring te vervangen? Naar onze mening wel. Dit omdat een versleten boxspring zorgt voor een slechtere nachtrust en dus een negatieve impact heeft op je fysieke en mentale gesteldheid. Daarnaast kan een versleten boxspring voor blessures zorgen. Denk hierbij aan rug- en nekklachten.

Is reparatie een optie?

Ook reparatie van de boxspring is een optie, al zitten hier wel wat haken en ogen aan. Dit hangt echter af van de specifieke slijtage of schade. Bij gebreken als gevolg van jaren aan gebruik is reparatie doorgaans geen economische optie, aangezien de kosten namelijk relatief hoog zijn in vergelijking met de extra levensduur die de reparatie oplevert.

Onze tips om de levensduur te verlengen

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk doen met je boxspring. Een aantal tips van de expert:

  • Maak regelmatig schoon: een matrasbeschermer houdt je matras vrij van vlekken en voorkomt dat zweet, oliën en andere vloeistoffen in de boxspring trekken. Dit helpt de materialen binnenin fris en vrij van schimmel en bacteriën te houden.
  • Gebruik een matrasbeschermer: met een matrasbeschermer bescherm je niet alleen het matras zelf, maar voorkom je ook vochtophoping en schimmelvorming in en onder de boxspring zelf
  • Maak niet meteen je bed op: laat ‘s ochtends je bed luchten met de dekens opengeslagen – zo kan het bed goed doorluchten
  • Gebruik een topper: zo voorkom je slijtage van het duurdere matras
  • Vermijd springen op het bed: hoewel het verleidelijk kan zijn voor kinderen, kan springen op het bed de boxspring en het matras beschadigen
  • Bescherm tegen zonlicht: probeer je bed zo te plaatsen dat het niet in direct zonlicht ligt of gebruik gordijnen of jaloezieën om het licht te filteren.
  • Draai je matras of topper regelmatig: afhankelijk van het type matras dat je hebt, helpt het regelmatig draaien en/of keren van je matras helpen om gelijkmatige slijtage te bevorderen en doorzakken te voorkomen. Doe dit elke drie tot zes maanden.
  • Controleer regelmatig de poten en het frame: zorg ervoor dat alle poten en het frame van de boxspring regelmatig worden gecontroleerd op losse schroeven of slijtage. Een instabiele boxspring kan leiden tot ongelijke slijtage van het matras, wat de levensduur mogelijk verkort.
  • Kies de passende boxspring en een geschikt matras: kies altijd een boxspring en matras die aansluiten op jouw wensen en je lichaam. Ben je bijvoorbeeld aan de zwaardere kant, dan is het verstandig om te kiezen voor een heavy matras. Dit biedt voldoende ondersteuning en voorkomt onnodige slijtage aan de boxspring.

Nieuwe boxspring nodig?

Zijn de signalen aanwezig en is je boxspring aan het eind van zijn levensduur? Of heb je een nieuw matras of een nieuwe topper nodig? Dan ben je bij Bosch Bedding aan het juiste adres. Wij bieden een breed assortiment aan betaalbare, topkwaliteit boxspring die niet alleen comfort en ondersteuning bieden, maar ook vervaardigd zijn van duurzame materialen die garant staan voor een lange levensduur. Bezoek onze showroom of neem een kijkje in onze online collectie om het perfecte bed te vinden.

Vrijblijvend advies op maat

Jouw toekomstige boxspring, matras of topper moet voldoen aan al je wensen en jarenlang meegaan. Bosch Bedding adviseert je graag bij het vinden van de perfecte boxspring, zodat je verzekerd bent van vele jaren uitstekend slaapcomfort. Vergeet niet: een investering in een goede boxspring is een investering in je gezondheid!