Boxspring maten

De afmetingen van een boxspring zijn belangrijk voor het slaapcomfort. Een te korte lengte van de boxspring zorgt ervoor dat u niet uitgestrekt kunt liggen en met een te laag bed beschadigt u uw rug bij het in- en uitstappen. Daarnaast is het bed opmaken makkelijker wanneer het bed hoger is. De breedte van een boxspring moet minimaal 80 centimeter zijn of schouderbreedte plus minimaal 40 centimeter. Voor een tweepersoonsbed moet dit minimaal het dubbele zijn, dus 160 centimeter of twee keer schouderbreedte plus 80 centimeter. De breedte van het bed moet minimaal groot genoeg zijn om op uw zij te liggen en de knieën gebogen te kunnen houden.

De optimale hoogte voor een boxspring

De optimale hoogte van een bed is 55-60 centimeter. Minimaal moet dit 45 centimeter zijn. Vooral voor mensen die rugklachten hebben is het raadzaam om een hoger bed te nemen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de lengte van het lichaam. Op deze manier zal iemand geen rugklachten krijgen bij het in- en uitstappen van de boxspring en bij het opmaken van de boxspring. Om de juiste hoogte te bepalen kunt u naast de boxspring staan (rechtstaand) en dient de rand van de boxspring boven de knieholte uit te komen. Vaak is dit ook de hoogte die men als prettig ervaart wanneer hij of zij op een stoel zit.

De dikte van het matras

De dikte van het matras (plus topmatras) moet minimaal 16 centimeter dik zijn. Raadzaam is om een matras te kiezen wat tussen de 18 en 32 centimeter dik is. Echter, bij de keuze van een matras zijn er meer elementen van belang. Mede door het dikke matras is het slaapcomfort van de boxspring zo enorm hoog.

Welke boxspring maten zijn er?

We zetten de beschikbare maten voor de breedte en de lengte voor je op een rij, aan de hand waarvan je bijna een boxspring op maat zou kunnen samenstellen:

  • Breedte van een boxsprings
    Welke boxspring maten zijn beschikbaar . De éénpersoons maten zijn 90cm, 100cm , twijfelaars breedte maat 120cm, de tweepersoons maten zijn 140cm, 150cm, 160cm, 180cm en 200cm breed. Op die manier zorg je voor een ruim éénpersoonsbed, een twijfelaar of een van de maat voor een tweepersoonsbed en de KINGSIZE maat. Je hebt altijd de keuze uit verschillende maten, zodat je altijd een goede een keuze maakt die bij jou in de slaapkamer past.
  • Lengtematen van boxsprings
    Daarnaast heb je de keuze uit een paar lengte maten. Je hebt de standaard lengte maat 200cm en de extra lange lengte maten van 210cm en 220cm, zodat je de maat aan je lengte kunt aan passen. Dit kun je het beste altijd 20 cm boven je eigen lichaamslengte doen.