Het belang van ergonomie bij elektrische boxsprings

Het belang van ergonomie bij elektrische boxsprings

Wat is het belang van ergonomie bij elektrische boxsprings? De meesten denken bij een comfortabele nachtrust aan heerlijk zachte kussens, donzen dekbedden en een stille en donkere slaapkamer. Maar we vergeten vaak dat het bed – in het bijzonder een elektrische boxspring – waar we op liggen een essentieel element is voor onze slaapbeleving. In dit blog bespreken we de voordelen van de ergonomie die elektrische boxsprings ons kunnen bieden.

Wat houdt ergonomie in?

Ergonomie is de benaming voor de wetenschap die zich bezighoudt met het ontwerpen en ontwikkelen van producten die compleet zijn afgestemd op de mens. Het hoofddoel van ergonomie is dat er een geoptimaliseerde oplossing wordt gevonden die past bij de fysieke en cognitieve eigenschappen van de gebruiker, zodat ze comfortabel, veilig en efficiënt hun taken kunnen uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een toetsenbord, boormachine, maar ook het bed waarin we dagelijks onze welverdiende nachtrust krijgen.

Gewone boxsprings vs elektrische boxsprings

De boxspring is vanwege het comfort en de ondersteuning een populair slaapsysteem. Hierbij heb je de keuze uit een gewone boxspring en een elektrische boxspring. De gewone boxspring is een vast en eenvoudig model dat een stabiele ondergrond biedt voor je matras. Daarentegen biedt een elektrische boxspring meer functionaliteiten. Breng bijvoorbeeld het hoofd- of voeteneinde afzonderlijk van elkaar omhoog of omlaag voor optimaal comfort. Met name mensen met fysieke gezondheidsproblemen hebben baat bij een elektrische boxspring.

Wat zijn de voordelen van ergonomie bij elektrische boxsprings?

Maar wat is dan de invloed die een ergonomisch ontwerp heeft op elektrische boxsprings? Elektrisch aangedreven boxsprings bieden de volgende voordelen:

  • Ondersteuning van de ruggengraat: een uitstekende ondersteuning van de ruggengraat is cruciaal bij een boxspring. Dit helpt rugklachten en andere gerelateerde klachten te verminderen en letsel te voorkomen
  • Aanpasbaarheid: de elektrische boxspring is in verschillende posities in te stellen om de gebruiker maximaal comfort te bieden. Dit kan invloed hebben op een verbetering van de bloedcirculatie, de vermindering van drukpunten en een goede houding van je lichaam
  • Bediening: een elektrische boxspring wordt bediend met bedieningselementen, zoals een afstandsbediening of knoppen die in het bed zijn verwerkt. Hierbij is het van belang dat deze geruisloos en eenvoudig te gebruiken zijn om het bed in de gewenste positie te zetten
  • Veiligheid: een automatische stop of kinderslot zorgt voor extra veiligheid voor de gebruiker en anderen, zodat het bed niet ongewenst wordt versteld

Tips voor het gebruik van elektrische boxsprings

De voornaamste tip die we mee kunnen geven, is dat de aanschaf van een elektrische boxspring iedereen de mogelijkheid geeft om de positie naar wens aan te passen. Zo maakt de elektrische aandrijving het verschil bij het opstaan, liggen, lezen of tv-kijken. Door het bed te bedienen, helpt het ouderen of mensen met beperkte mobiliteit om de boxspring geleidelijk in een opwaartse positie te verstellen en kunnen ze met weinig moeite rechtop gaan zitten of staan.

Een andere belangrijke tip is de plaatsing van de boxspring. Dit doe je op een plek waar je over genoeg ruimte beschikt om het hoofd- en voeteneinde te verstellen en waar de gebruiker makkelijk uit bed kan komen. Vermijd dus muren of meubels die te dichtbij staan om beschadiging en letsel te voorkomen.

Maak gebruik van onze keuzehulp

Overtuigd van de ergonomie die elektrische boxsprings kunnen bieden? Maak gebruik van de handige keuzehulp van Bosch Bedding of bezoek een van onze winkels om het bed te vinden dat voldoet aan jouw behoeften, wensen en smaak. Naast boxsprings heb je ook de mogelijkheid om hulp te krijgen bij het vinden van het ideale matras, we helpen je graag aan de beste nachtrust.