De beste slaapomgeving bij rug- en nekklachten
De beste slaapomgeving bij rug- en nekklachten

De beste slaapomgeving bij rug- en nekklachten

Steeds meer mensen krijgen last van rug- en/of nekklachten. Vaak komt dit door activiteiten die overdag met een slecht postuur zijn uitgevoerd. Dit kan voorkomen dat je in het kantoor verkeerd achter de computer zit of dat je sport met een verkeerde houding. Veel mensen gaan naar bed met rug- en/of nekpijn en worden wakker met meer klachten. Als dit bij jou ook het geval is zal het tijd zijn om eens kritisch naar jouw matras en hoofdkussen te kijken.

Naast het hoofdkussen en matras zal je ook naar jouw slaaphouding moeten kijken. De juiste slaaphouding aannemen is al een goed begin om van jouw nek- en rugklachten af te komen. Daarom is het verstandig om hiermee te beginnen.

Slaaphouding

We zullen gelijk met de deur in huis vallen voor de buikslapers. Dit is de slaaphouding die de meeste schade aan de rug en nek aanbrengt. Tijdens het slapen moet jouw rug namelijk de natuurlijke houding aannemen om tot rust te komen. Deze natuurlijk houding veranderd in een bolle rug als je op je buik gaat liggen. Dit legt te veel druk op de ruggengraat en zal voor voornamelijk onderrug klachten en nekklachten zorgen. Hierom raden wij aan om te verwisselen van slaaphouding.

De rug- en zijslaaphouding worden gezien als het meest druk verlagend en gezonde houding. Dit komt doordat de ruggengraat nu de ruimte heeft om zijn natuurlijke houding aan te nemen. Hierbij kan de nek ook beter ondersteund worden door het hoofdkussen.

Er blijven echter rug- of nekklachten ontstaan bij deze slaaphoudingen. Dit is echter voor een deel op te lossen door kleine kussens aan je houding toe te voegen. Bij de zij slaaphouding raden wij aan om de wervelkolom en nek in een rechte lijn te houden. Veder raden wij aan om voor extra ondersteuning een kussen tussen jouw knieën te plaatsen. Dit zal zonder extra moeite de ruggengraat recht houden en ongewenste druk van jouw bekkengewrichten afhalen. Bij de rug houding raden wij aan om een klein kussen onder jouw knieën te plaatsen. Zo haal je namelijk de spanning van je rug af tijdens de nachtrust.

Dus raden wij aan om toch de rug of zij houding aan te nemen. Hierbij kun je deze versterken met extra kussens op verschillende drukpunten. Met deze houdingen ben je al goed op weg naar het verwijderen van deze rug- en nekklachten uit jouw dagelijks leven.

Matrassen tegen rugklachten

Het is belangrijk dat een matras jouw rug en andere lichaamspunten goed ondersteund tijdens jouw nachtrust. Hierom is het van belang dat jij een matras zoekt dat daadwerkelijk jouw rug ondersteunt met de combinatie van jouw lighouding. Ten eerste is het handig om te weten dat een matras na ongeveer 10 jaar niet meer de juiste ondersteuning biedt. Het is verstandig om deze matrassen te vervangen, want zo kunnen de klachten alleen maar meer ontwikkelen.

De hardheid en ondersteuning hangt dus van jouw eigen gevoel en slaaphouding af.
Laten we beginnen met de verschillende soorten matrassen:

Koudschuim matras: Het koudschuim matras is de laatste tijd positiever uit de tests tegen rugpijn gekomen. Hoewel het koudschuim een risico blijft door de stevigheid kan het bij veel mensen toch voor de beste ondersteuning zorgen. Het is echter wel een heel persoonlijke keuze hierdoor en zal je toch naar jezelf moeten kijken wat voor jou het beste is.

Traagschuim matras: Dit blijft de populaire optie voor rugklachten, doordat het matras zich gaat vormen naar jouw natuurlijke lig/slaap houding. Het traagschuim zal naast het vormen naar jouw lichaam dan ook de druk op jouw lichaamspunten over het gehele matras oppervlak verspreiden. Dit zal over het algemeen voor extra ondersteuning en comfort zorgen en is zeker aangeraden voor rug- en zijslapers, omdat transpireren tijdens het slapen lastiger gaat. Zo blijf je gemakkelijker in de juiste houding liggen en kunnen de schouders wegzakken in he traagschuim, zodat de wervelkolom en de nek in één rechte lijn blijven.

Pocketvering matras: Dit is nu het opkomende matras tegen rugklachten en overal lichaamsklachten. Het pocketvering matras bestaat uit 600 of 1000 individuele veren die afzonderlijk van elkaar ondersteuning bieden. Verder komt het matras met 7 of 9 comfortzones die individuele punten in het lichaam ondersteunen. Dit zijn met name de nek, rug, schouders, heupen, taille en knieën. Deze zones helpen de rug ontspannen tijdens de nacht door druk op zich te nemen. Tot slot heb je bij het pocketvering matras de keuze uit traag- en koudschuim voor de topper dat dus ook zijn eigen eigenschappen meeneemt.

Matrassen van Bosch Bedding

Hierboven is er uitgelegd dat er meerdere soorten matrassen in ons assortiment aanwezig zijn die rug- en nekklachten kunnen verhelpen of versoepelen. Deze matrassen hebben alleen wel zeer persoonlijke eigenschappen en zullen dus door iedereen weer anders gezien worden. Hierom hebben wij de beste opties van Bosch Bedding even op een rij gezet:

9 zone pocketvering koudschuim 1000 matras: Zoals eerder verteld blijft de koudschuim top je lichaam stevig ondersteunen en zeker hard aanvoelen. Het is echter versoepeld door de toegevoegde comfortzones en de 1000 individuele pocketveren. De 9 comfortzones zullen voor gerichte ondersteuning zorgen op verschillende drukpunten. Hierbij zullen de 1000 pocketveren voor extra ondersteuning zorgen, zodat de ruggengraat en schouders recht blijven.

9 zone traagschuim pocketvering-duo 2000 matras: Het traagschuim zal zeker bij de meeste mensen het beste gaan helpen tegen rugklachten. Omdat het matras zich gaat vormen naar jouw lichaam en tegelijkertijd gebruik maakt van de 9 comfortzones die precieze drukpunten zal verdelen en ondersteunen. Wederom zullen de in dit geval 2000 pocketveren voor de individuele comfort en ondersteuning zorgen, zodat de ruggengraat, nek, schouders, heupen en benen op de juiste wijze de nacht doorbrengen.

KING matras: Tot slot komen we aan op het matras die zoveel mogelijk eigenschappen van ons assortiment op de juiste manier combineert. Het voegt koud- en traagschuim samen tot een stevige maar vormgevende top. Hierbij zijn er 2000 individuele pocketveren die het lichaamsgewicht gelijkmatig over het matras verdelen en ondersteunen. Verder zijn de 9 comfort zones weer ter plekke waarmee het verschillende lichaamspunten afzonderlijke steun kan geven.

Zo staan onze toppers op een rij en bieden wij ze vooral aan als jij last hebt van rug- en nekklachten, want deze keuzes zullen zeker nieuw leven in jouw gewrichten blazen. Om ervoor te zorgen dat iedereen hiervan kan gaan genieten en herstellen verkopen wij deze matrassen in elke maat. Let wel op dat de keuze zeer persoonlijk is en dat je vooral rekening moet houden met jouw slaaphouding.

Geschikt hoofdkussens tegen nekklachten

Naast het matras heeft het hoofdkussen ook veel te maken met klachten. Zo zorgt een slecht hoofdkussen voor nek en rugklachten, omdat als de nek een slechte positie aanneemt zal de wervelkolom gaan volgen. Net zoals bij de rug zal de nek ook zijn natuurlijke positie aan moeten nemen om de gewrichten te laten rusten. Hierom is het verstandig om een nieuw hoofdkussen uit te zoeken als deze dan ook klachten veroorzaakt. Het blijft natuurlijk een lastige keuze om uit zo’n groot assortiment de juiste optie te nemen, hierom leggen wij wat tips voor.

Slaaphouding

Wederom heeft jouw slaaphouding veel invloed op jouw keuze. Zo is er voor zijslapers een grote opening tussen het matras en hoofd en zal dit gat opgevuld moeten worden. Dit zal gedaan moeten worden door een zeer hoog en stevig hoofdkussen. Deze stevigheid is echter wel op persoonlijke voorkeur afgestemd.

Voor de rug slapers is vaak een dun, maar stevig hoofdkussen voldoende. Als het kussen te hoog is zal je nek te krom komen staan en de rechte lijn met je wervelkolom verstoren. De stevigheid zal ervoor zorgen dat het hoofd recht blijft liggen samen met de ruggengraat.

Tot slot voor buikslapers, hoewel dit wordt afgewezen toch een optie. Hierbij is een zeer dun en zacht kussen aangeboden, omdat je graag de nekspieren wil laten rusten en niet wilt aanspannen. Door de dunne dichtheid zal de wervelkolom en nek toch enigszins in een rechte lijn vallen en de zachtheid voor comfort zorgen.

Hoofdkussens van Bosch Bedding

Het hoofdkussen assortiment heeft zoveel verschillende mogelijkheden dat je misschien het spoor bijster bent, dus zullen wij jou een handje helpen met onze top keuzes:

Hoofdkussen Doctor Fit Latex: Dit is een perfecte optie voor zijslapers. Het latex zal ervoor zorgen dat er geen kromming van de hals zal plaatsvinden en zal zijn hoogte/stevigheid niet verliezen.

Hoofdkussen Doctor Fit Traagschuim: Omdat de rug slapers geen hoog kussen nodig hebben is er voldoende plek om terug te vallen in het vormende traagschuim. Doordat het naar jouw hoofd gaat vormen zal het voor extra ondersteuning zorgen en het gewicht gaan verdelen net zoals bij het matras. Verder zal het traagschuim je recht op je plek houden zodat alles in een rechte lijn blijft liggen.

Cloud Pillow: De cloud pillow is geschikt voor alle soorten slaaphoudingen. Het zal echter voor de buikslapers de beste optie zijn uit ons assortiment door de dunne dikte. Het traagschuim zal zich vormen naar jouw hoofd en het gewicht verdelen, zodat de stress op de nekspieren wordt verwijderd. Verder is het zacht van aard dus zal het zeer hoge ligcomfort brengen. Het is eerder een One-Fits-All hoofdkussen.

Conclusie

Nu heb je de basis voor het juiste slaapsysteem bij rug- en nekklachten. Het ligt alleen aan persoonlijke behoeften en voorkeuren waar dit slaapsysteem van gaat bestaan. Naast persoonlijke wensen zal jouw slaaphouding de grootste invloed op de keuze hebben, maar hopen wij jou genoeg geïnformeerd te hebben over het onderwerp. Hopelijk ben je snel weer af van deze kwaaltjes en kun je weer van de dag genieten zoals vroeger. Heb je toch vragen of ben je niet zeker over jouw keuzes dan kun je altijd contact met onze slaapadviseurs opnemen. Of kom gezellig langs in één van onze winkels!