Een boxspring of ledikant?
Een boxspring of ledikant?

Kies je een boxspring of ledikant?

Bij het kopen van een nieuw bed is het belangrijk om alle opties af te gaan om ervoor te zorgen dat jij bij het perfecte slaapklimaat uitkomt. Hierom beginnen we bij het belangrijkste en grootste factoor van jouw slaapomgeving: de keuze voor een boxspring of ledikant. Voor veel mensen is het toch lastig om de verschillen tussen deze twee slaapsystemen op te noemen.

Om iedereen hierbij te helpen zetten wij deze verschillen op een rijtje. Dit zal je helpen bij het maken van de beste keuze. Allereerst zullen we de slaapsystemen omschrijven, zodat we weten waar we mee te maken hebben.

Wat is een boxspring?

De boxspring is momenteel het meest populaire slaapsysteem. Een boxspring is vernoemd naar het gestoffeerde onderstel dat de box wordt genoemd. In dit onderstel zitten van origine springveren verwerkt die ondersteuning geven over de oppervlakte van het gehele bed. In de loop van de tijd zijn er ook verschillende onderstellen aan toegevoegd, zoals harde vlakke boxen, elektrische boxen en zelfs boxen met opbergruimte.

Op de boxspring komen het matras en de topmatras te liggen. Net zoals de box hebben alle matrassen ook verschillende kenmerken. De keuze voor een matras is afhankelijk van je slaaphouding en je slaapcomfort. In totaal heeft de boxspring drie lagen. Hetgeen wat dit slaapsysteem onderscheidend maakt van de rest zijn het luxe ligcomfort en de uitgebreide ondersteuning.

Bij Bosch Bedding hebben wij een ruim assortiment boxsprings. Ze zijn bij ons verkrijgbaar in veel verschillende afmetingen, zoals 80×200 cm, 140×200 cm, 180×200 cm tot 200×220 cm.

Wat is een ledikant?

Een ledikant bestaat veelal uit een houten of metalen frame met een lattenbodem en hierboven op een matras. Hier ligt de ondersteuning en het slaapcomfort volledig bij het uitgekozen matras en lattenbodem. Net zoals bij de boxspring is er bij een ledikant ook de optie om een topmatras op het matras toe te voegen. Hier wordt echter vaak niet voor gekozen.

De verschillen

Nu we meer weten over de boxspring en het ledikant kunnen we de balans opmaken en de verschillen op een rijtje zetten.

  • – De boxspring is meestal gemaakt van stof of met een leatherlook, maar het ledikant is gemaakt van hout of metaal.
  • – Een boxspring zorgt altijd voor veel gemak, comfort en een luxe uitstraling. Hierdoor lig je comfortabeler dan op een ledikant. Bij een ledikant is het belangrijk een geschikt matras te vinden.
  • – Het ledikant heeft geen groter oppervlakte dan de boxspring, maar neemt ook niet minder ruimte in.
  • – Het ledikant is makkelijker schoon te houden door het materiaal van het bed. De boxspring is gemaakt van stof en zal dus lastiger schoon blijven.
  • – Een boxspring zorgt door de meerdere lagen voor extra hoogte en uitstapgemak, terwijl het ledikant met eventueel een topmatras een gemiddelde hoogte behoudt.

Conclusie

Dat de boxspring ieder jaar populairder wordt is vanzelfsprekend. Hier draait het om de luxe uitstraling en het geweldige slaapcomfort die je ervaart door een goede ondersteuning. Daartegenover staat de eenvoud en het simplistisch design van het ledikant, waar je ook een goede nachtrust mee krijgt. Beide slaapsystemen zijn goed geschikt voor ondersteuning, maar zoals bekend is geworden heeft veel ook te maken met de persoonlijke voorkeur. Heb je al een keuze gemaakt voor een slaapsysteem en krijgt de boxspring de voorkeur? Dan helpen onze slaapadviseurs je graag verder bij het samenstellen van jouw droom boxspring. Neem contact met ons op of kom langs in één van onze winkels!