Wat is een goed matras voor zware mensen?

Wat is een goed matras voor zware mensen?

Wat is nu een goed matras voor zware mensen? Een geschikt matras is een flinke opgave, helemaal als je wat meer weegt dan de gemiddelde Nederlander. Helaas zijn ‘standaard’ matrassen minder of zelfs totaal niet geschikt voor de zwaardere mensen onder ons – ze zorgen voor onrustige slaap, fysieke klachten en zakken snel door. Om deze reden zijn er ook steeds meer modellen op de markt die wél geschikt zijn voor zware mensen. Deze beschikken over specifieke eigenschappen die voor een goede nachtrust en een gezonde houding zorgen. In dit blogartikel vertellen we je daarom alles over matrassen voor zwaardere mensen.

Een goed matras is essentieel

Een goede nachtrust is cruciaal voor iedereen, ongeacht lichaamsgewicht of grootte. Het speelt een cruciale rol in je fysieke gezondheid én je mentale gesteldheid. Het matras waarop je slaapt, speelt hier een essentiële rol in. Een goed matras ondersteunt een comfortabele slaaphouding, voorkomt rugpijn en verhoogt je algehele slaapkwaliteit. Een goed matras uitkiezen is daarom voor iedereen van groot belang.

Maar normale modellen bieden onvoldoende steun

Als je wat zwaarder bent, is de kans groot dat een ‘standaard’ matras niet voldoet. Dat zit als volgt. De meeste matrassen zijn ontworpen om mensen van gemiddeld gewicht te ondersteunen en kunnen als gevolg hiervan de extra druk van een zwaarder persoon niet adequaat opvangen. Dit resulteert vaak in onvoldoende steun, waardoor de ruggengraat niet recht blijft tijdens het slapen, wat op zijn beurt zorgt voor lichamelijke klachten, doorligplekken, noem maar op. Daarnaast gaan normale matrassen hierdoor een stuk minder lang mee: ze slijten sneller en zakken gemakkelijker door, wat ook leidt tot oncomfortabele nachten en onrustige slaap. Om deze reden raden wij voor zwaardere mensen altijd modellen aan die passen bij hun lichaam en hun gewicht.

De eigenschappen van matrassen geschikt voor zware mensen

Wat moet je precies zoeken in een matras geschikt voor zwaardere mensen? De belangrijkste eigenschappen zijn…

  • Hoge dichtheid & veerkracht: modellen met een hogere dichtheid en extra veerkracht bieden betere ondersteuning, gaan doorzakken en kuilvorming tegen en gaan aanzienlijk langer mee
  • Dikte: ook voor deze eigenschap gaat op dat een dikker matras meer ondersteuning biedt en minder snel doorzakt – kies daarom voor een matras met een minimale matrasdikte van 22 centimeter
  • Ademend vermogen: ook het ademend vermogen van het matras speelt een grote rol – kies daarom voor een exemplaar met uitstekende luchtcirculatie om oververhitting te voorkomen

Natuurlijk zijn bovenstaande punten algemene zaken. Verlies ook niet jouw persoonlijke wensen en behoeften niet uit het oog. Zo kan het zijn dat je simpelweg fijner ligt op een bepaald type matras of dat je liever een bed-matras combinatie met hoge instap hebt.

Verschillende opties: boxspring, koudschuim & meer

Matrassen geschikt voor zwaardere mensen noemen we ook wel heavy matrassen. Dit zijn matrassen geschikt voor mensen tussen de 100 en 250 kilogram. In deze categorie maken we vervolgens ook weer onderscheid tussen een aantal opties:

1. Boxspring voor zware mensen?

Boxsprings zijn vaak een populaire keuze voor zwaardere mensen vanwege hun robuuste constructie en vermogen om gewicht gelijkmatig te verdelen. Ze bieden ook een verhoogde instap, wat het in- en uitstappen vergemakkelijkt.

2. Koudschuim matras voor zwaarlijvigen

Ook koudschuim matrassen zijn geschikt voor zware mensen. Waarom? Vanwege hun hoge veerkracht en goede ondersteuning. Ook hebben ze een open celstructuur die zorgt voor uitstekende ventilatie en vochtregulatie, wat helpt om je lichaamstemperatuur gedurende de nacht stabiel te houden. Ten slotte is dit type matras duurzaam en behoudt het erg lang zijn vorm.

3. Traagschuim tegen drukpunten

Traagschuim matrassen passen zich aan de contouren van het lichaam aan, waardoor ze uitstekende ondersteuning en comfort bieden. Voor zwaardere mensen kan specifiek een traagschuim matras met een hogere dichtheid helpen om voldoende ondersteuning te bieden zonder dat het matras te zacht aanvoelt. Traagschuim is ook ideaal vanwege zijn drukverlagende eigenschappen, waardoor je minder last hebt van pijn in drukpunten.

4. Heavy matras met gelparels

Matrassen met gelparels combineren vaak traagschuim of koudschuim met ingebedde gelparels die helpen bij het reguleren van de temperatuur. Deze matrassen zijn bijzonder geschikt voor zwaardere mensen die het snel warm hebben tijdens het slapen.

Praktische tips voor het vinden van het perfecte matras voor zware mensen

Naast het type matras zijn er ook een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden. Een aantal tips:

Kies voor hoogwaardige materialen

Wil je verzekerd zijn van dat je matras comfortabel is en lang meegaat, dan raden wij aan te kiezen voor een matras voor zware menen vervaardigd van hoogwaardige, duurzame materialen. Denk hierbij aan eerdergenoemde materialen zoals koudschuim, traagschuim of gelparels. Deze bieden de nodige ondersteuning en gaan jarenlang mee.

Aandacht voor temperatuurregulatie

Bij het kiezen van een matras zijn we snel geneigd om alleen te kijken naar “hoe het matras ligt”. Dit terwijl ook andere factoren, zoals de ventilatie en temperatuurregulatie, ook een doorslaggevende rol spelen, helemaal voor zwaardere mensen. Om deze reden adviseren we met name te kijken naar matrassen met speciale verkoelende eigenschappen, zoals gelparels of ventilatiekanalen.

Wees niet bang om te proberen

Probeer je liever een matras uit vóór je deze koopt? Logisch! Alleen zo kom je erachter of het matras ook voor jou geschikt is. Wees daarom niet bang om verschillende exemplaren in de showroom of winkel uit te proberen, bijvoorbeeld bij ons op locatie in Vianen.

Vraag advies aan de expert

Laat je (vrijblijvend) adviseren door de expert – zo weet je zeker dat je miskoop doet. Zo staan de experts van Bosch Bedding klaar om al je vragen over matrassen voor zware mensen te beantwoorden. Neem simpelweg contact met ons op of breng een bezoek aan onze showroom!

Ontdek het aanbod van Bosch Bedding

Bij Bosch Bedding ben je op het juiste adres voor betaalbare, topkwaliteit matrassen voor zware mensen. Bekijk ons aanbod op de website, neem contact met ons op voor vrijblijvend advies of kom matrassen testen in onze winkel in Vianen. Profiteer van onze 90 dagen slaapgarantie – meer dan 10.000 anderen gingen je voor!